2014. január 18., szombat

Pástétom hajdinából

Hozzávalók:
  • hajdina 125 g
  • kókusz vagy hidegensajtolt olíva olaj 1 dl
  • kevés tengeri só
  • 2 fej vörös- vagy lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemzöld, zsálya, csalán
Elkészítés:

Az előzőleg langyos vízben átmosott hajdinát lefedett edényben 20 percig főztem. A hajdina és a főzóvíz aránya  1:3.  Amíg főtt kevés kókuszolajban megpároltam az apróra vágott lilahagymát petrezselyemzöldet, zsályát és csalánt. Miután a  megfőtt hajdinát összekevertem a többi hozzávalóval, az összezúzott fokhagymával, a mokkáskanálnyi tengeri sóval és 1 dl kókuszolajjal alaposan összeturmixoltam. Kihűlés után a hűtőbe tettem.

Finom, ízletes pástétom. Hideg és meleg szendvicsek készítéséhez ajánlom.

Gyógyhatás:
  • Bazsalikom – Gyulladáscsökkentő hatás.
  • Csalán – Magas ásványianyag és vitamintartalma miatt roboráló hatással rendelkezik. Immunerősítő. Tavaszi és őszi tisztító kúrák nélkülözhetetlen gyógynövénye.
  • Fokhagyma – Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása és a magas szelén tartalma miatt az ekcéma gyógyításánál alkalmazott diétás étrendben gyógyító fűszernövényként szerepel. Érfaltisztító és vérnyomáscsökkentő hatása közismert.
  • Hajdina – Magas ásványianyag (cink, kálium, kalcium, magnézium), B és E-vitamin tartalma miatt jótékony hatást gyakorol a bőrre, a szívre. Rutintartalma miatt a magas vérnyomás kezelésénél építik bele a diétába.
  • Köménymag – Az emésztőszervek és a máj munkáját segíti.
  • Zsálya – Gyulladáscsökkentő, antibiotikus, izzadásgátló, vízvisszatartó hatású fűszer.
  • Vörös- és lilahagyma – Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, immunerősítő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólás moderálás után kerül megjelenítésre.