- hajdina 125 g
- kókusz vagy hidegensajtolt olíva olaj 1 dl
- kevés tengeri só
- 2 fej vörös- vagy lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- petrezselyemzöld, zsálya, csalán
Az előzőleg langyos vízben átmosott hajdinát lefedett edényben 20 percig főztem. A hajdina és a főzóvíz aránya 1:3. Amíg főtt kevés kókuszolajban megpároltam az apróra vágott lilahagymát petrezselyemzöldet, zsályát és csalánt. Miután a megfőtt hajdinát összekevertem a többi hozzávalóval, az összezúzott fokhagymával, a mokkáskanálnyi tengeri sóval és 1 dl kókuszolajjal alaposan összeturmixoltam. Kihűlés után a hűtőbe tettem.
Finom, ízletes pástétom. Hideg és meleg szendvicsek készítéséhez ajánlom.
Gyógyhatás:
- Bazsalikom – Gyulladáscsökkentő hatás.
- Csalán – Magas ásványianyag és vitamintartalma miatt roboráló hatással rendelkezik. Immunerősítő. Tavaszi és őszi tisztító kúrák nélkülözhetetlen gyógynövénye.
- Fokhagyma – Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása és a magas szelén tartalma miatt az ekcéma gyógyításánál alkalmazott diétás étrendben gyógyító fűszernövényként szerepel. Érfaltisztító és vérnyomáscsökkentő hatása közismert.
- Hajdina – Magas ásványianyag (cink, kálium, kalcium, magnézium), B és E-vitamin tartalma miatt jótékony hatást gyakorol a bőrre, a szívre. Rutintartalma miatt a magas vérnyomás kezelésénél építik bele a diétába.
- Köménymag – Az emésztőszervek és a máj munkáját segíti.
- Zsálya – Gyulladáscsökkentő, antibiotikus, izzadásgátló, vízvisszatartó hatású fűszer.
- Vörös- és lilahagyma – Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, immunerősítő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
A hozzászólás moderálás után kerül megjelenítésre.